неділю, 27 листопада 2016 р.

Методична підказка

Цікаві бібліоіграшки

Важливим засобом орієнтації в світі книг для самих маленьких користувачів є посібники-іграшки, оскільки гра - основний вид їх діяльності. Тому використання різних бібліографічних, рекомендаційних посібників  у формі іграшок дають можливість залучити малюків до використання бібліографічної інформації без примусу. Вони не тільки розкривають перед дітьми інформаційні ресурси бібліотеки, а й допомагають розвивати їх читацькі інтереси, формувати мотивацію до читання. Сьогодні в бібліотеці не вистачає цікавих бібліографічних, рекомендаційних посібників. Тому можна зробити посібник-іграшку самому. Нові цікаві ідея я відшукала на блозі «Копающиесяв методиках» та «Просто библиоблог».


Приклади бібліоіграшок
Макет «Ворон». Крупний макет ворона з розкритими крилами і емблемою: «Я - ворон». На розкритих крилах - загальна інформація про птаха. На грудях ворона - рекомендаційний список літератури про те, в яких джерелах можна почерпнути інформацію про нього.
Макет «ЯЛИНКА з загадками». Можна використовувати штучну невелику ялинку або виготовити її з паперу. На ялинці різнокольорові кулі, гірлянди, буси, прапорці, цукерки, горіхи. Краще, якщо будуть справжні і несправжні, але з секретом: розвернеш велику цукерку і виявиш в ній привітання у віршах, побажання приготувати до новорічного столу що-небудь смачне і інформацію про книгу, де можна знайти рецепти цих страв, загадку і т.п. Прапорці теж повідомляють про книги, які допоможуть дізнатися, як зустрічають Новий Рік в різних країнах,
«Поради Домовенка» - ще один нетрадиційний посібник-іграшка. Лялька-домовичок пропонує заглянути в кишені червоної сорочки і знайти там закладки зі списками літератури. У правому кишеньці знаходяться рекомендаційні списки книг і прислів'я про життя домових, в лівому - закладки зі списками літератури про забобони, заклинання і т.п.
Макет «Пташиний ринок»
Його можна зробити зі звичайної клітини, вистеливши дно мохом і ін. природними матеріалами. У неї помістити паперові фігурки, що зображують різні види птахів, а на звороті вказати назви ілюстрованих книг про птахів. Використання природних матеріалів в подібних посібниках дозволяє бібліотекарям зробити іграшки не тільки максимально наочними, виразними, але і «оживити», наблизити до справжнього світу, що оточує дитину.
Кузькіна скринька
Зовнішній вигляд - книга-фігура, дійсно схожа на скриньку. Відкриваємо "скринька" і читаємо: "Здрастуйте! Я - домовичок Кузька, але домовичок незвичайний, а літературний. Подорожую по книжках. Ці книги є моїми улюбленими. Загляньте в скриньку. Ми познайомимося з уральськими умільцями і пустотливими сестричками - кикиморка, послухаємо народні казки і потікши, побуваємо в гостях у Олександра Сергійовича Пушкіна, відгадаємо загадки Старика-годовиков ". На цій же сторінці можна побачити обкладинки книг з загадками, прислів'ями, приказками, народними та літературними казками. А на наступній сторінці перед бібліографічним описом і анотацією пояснюється: «У чарівній скриньці про книгах розказано найголовніше: хто її написав - це автор книги, як вона називається - заголовок, про що йдеться в книзі – анотація». Завершує цю яскраву книжку про книжки звернення до дітей: "Ви хочете зустрітися ще раз з домовенком Кузька і його друзями? Тоді швидше беріть кольорові олівці, фломастери і малюйте казку. Малюнки залишайте в чарівній скриньці. Зазирне Кузька в скриньку, а там - нові казки ! ". На кожній сторінці посібника можна побачити чудові портретни і сюжетні малюнки-аплікації, пов'язані з утриманням рекомендованої книги і анотацією до неї.
Дивоіижна галявина
Це теж книга-фігура і одночасно книжка-затія. Вона радить читати розповіді про лісових звіряток, допомагає дізнатися, хто чим харчується, знайомить з загадками про тварин. Тільки книги треба пошукати в малюнках. Що ще любить заєць, можна дізнатися в книзі, назва якої заховано в капусті. Відгинають діти половинку капустяного листа і бачать підказку: Сладков Н. І. "Лісові казки". Загадки про їжачка можна знайти в книзі, назва якої знаходиться в червоному яблучко, що розмістився на спинці їжака. А лісовий горіх, який тримає в своїх лапках красуня-білочка, приховує цікаве завдання. Відгинають діти пів-листочка з малюнком, "відкривається" горіх, і ось воно - завдання: "Придумай сам казку про білочку". А ще є в посібнику вільні сторінки без малюнків, і дитині пропонуються самому намалювати звірів, які живуть в лісі, і знайти про них книги в бібліотеці.
Летючі квіти
Книги, рекомендовані цією бібліогрушкой, дадуть малюкам багато цікавої інформації про метеликів крилатих і легких, танцюючих над квітами, про метеликів зубатих і отруйних, про те, як виглядають метелики махаон, адмірал, денне павине око і інші. Кожна сторінка повторює форму окремого метелика, передає всі відтінки його візерунків і вигини ліній крилець. Зазвичай завдання даються в кінці посібника або на кожній сторінці. Так передбачено і в цьому посібнику. Щоб розвивати уважність дитини, вчити його зосереджено розглядати картинки, йому пропонується знайти сховавшихся в малюнках книжки 13 зелених і жовтих гусінь, з яких з'являються метелики. А щоб не менш уважно читати або слухати читання вголос, запам'ятати більше корисної інформації, на одному з розворотів знаходяться запропоновані контурні малюнки різних видів метеликів з підписами їх назв. Тут же, вгорі, приклеєна кишенька, в якій вкладено маленькі, вирізані з паперу, різнокольорові метелики. І дається завдання: "Допоможіть нашим метеликам-красуням відшукати свої наряди. Тільки не помилиться, інакше вони можуть загинути". Якщо дитина була уважним читачем або слухачем, то він без помилок покладе кожного метелика на потрібне місце.
Чарівна карусель

Цей покажчик-іграшка у вигляді іграшкового каруселі, виконану на висоту книжкової полиці, яка обертається навколо своєї осі. На платформі були розміщені вирізані з картону фігурки. Це відомі дитині літературні казкові герої: Снігуронька, Кіт у чоботях, Айболить, Попелюшка, Колобок, та ін... У кишеньках під кожною фігуркою поміщені картки з бібліографічним описом книг, в яких є ці герої. Діти повинні були розгадати заховане тут слово. Воно складалося з перших літер назв казок, в яких живуть ці герої. Граючи з каруселлю, вгадуючи героїв і їх казки, читачі дізнавалися, в яких книжках знаходяться кожна з цих казок.

Немає коментарів:

Дописати коментар