суботу, 17 грудня 2016 р.

Методична підказка

БІБЛІОТРАНСФОРМЕРИ

Існує цікавий досвід у сфері створення рекомендаційної бібліографічної продукції, це - бібліотрансформери, які називають по-різному: «жива форма рекомендаційної бібліографії» та «методична іграшка похилого бібліографа» 
Що таке бібліотрансформер?
Поняття «трансформер» з'являється в російській мові в 90-х роках ХХ століття в значенні «видозмінюваний». В англійській мові transformer - термін, вживається в дизайні меблів для визначення предметів, які шляхом трансформацій змінюють не тільки форму, а й функцію. Зараз поняття «трансформер» розширилося і вживається стосовно не тільки до меблів, але й автомобілів, одягу, ювелірних прикрас, дитячих іграшок, книжок та бібліографічних посібників.



Бібліотрансформери - максимально повна фактографічна і бібліографічна інформація про об'єкт бібліографування, на основі якої можна підготувати інші бібліографічні посібники. Він може складатися з наступних модулів:
книжкова закладка,
 інформаційна листівка,
інформаційно-бібліографічний словничок,
 мультимедійний урок-презентація,
бібліографічний покажчик,
 відеовікторіна і видеоурок,
досьє.
Досьє (франц. Dossier) - сукупність документів і матеріалів, що відносяться до якого-небудь конкретній справі або питання, а також папка з цими матеріалами. В інформаційно-бібліографічної діяльності - «Досьє - це формалізована, тобто складена за певним планом, розгорнута характеристика об'єкта », де в якості об'єкта можуть бути особистість, пам'ятник архітектури, організація, музичний інструмент ...
Методика створення Досьє полягає в тому, що на основі аналітичної переробки великої кількості вихідних документів створюється самодостатня фактографічна інформація, яка може використовуватися як первинна без звернення до джерел, з яких вона запозичена. Для зацікавлених користувачів і для самих бібліографів в кінці Досьє поміщають «список джерел інформації» і формують систему посилань. Цікава структура фактографічної частини Досьє персони. Тут наводяться дати життя, походження, зовнішність, риси характеру, сім'я батьківська і власна, сфера діяльності, кар'єра, досягнення, нагороди.
Комбінуючи наявні дані, можна створити більш коротку інформацію, з окремих фрагментів Досьє, в різних комбінаціях фактографічної і бібліографічної інформації, у вигляді персональної пам'ятки, листівки, закладки. І рекомендаційну функцію делегувати вже на рівень рекомендаційного бібліографічного посібника малої форми або, висловлюючись сучасною мовою, на рівень шорт - листа.
Шорт-лист (англ. Short-list), буквально - короткий список, остаточний список робіт, відібраних для конкурсу, або кандидатів на призові місця в будь-яких змаганнях. У бібліографічною практиці шорт-лист - це рекомендація читачеві; те, з чим ми хочемо його познайомити в першу чергу.
Бібліотрансформер може бути використаний для організації виставки, тематичної полиці, огляду (тематичного та персонального), при виконанні тематичних і фактографічних довідок, для бесід, класних годин.
Бібліотрансформер - жива і зручна форма рекомендаційної бібліографії. Можна використовувати як бібліотрансформер в цілому, так і окремі його модулі, як в індивідуальній, так і в масовій роботі з читачами.
Більш детально з цією формою рекомендаційної бібліографії можливо познайомитися в публікаціях:
Елисеева, Т. Библиотрансформер по-алтайски. Живая форма рекомендательной библиографии / Т. Елисеева // Библиотечное дело. – 2012. – №14. – С. 18-20. 
Елисеева, Т. Р. Библиотрансформер по-алтайски / Т. Р. Елисеева // Библиография. – 2012. – №5. – С. 89-93. 
Елисеева, Т. Р. Библиотрансформер по-алтайски // Современная библиотека. – 2012. – № 8. – С. 26–27 : фото. Та на сайті «Літературна карта г. Кунгура»
Блог "Простобиблиоблог"
Приклади Бібліотрансформеров
бібліотрансформер який був присвячений ювілею книги 
А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц» і складався з наступних форм:
- Буклет «Летюча» душа Екзюпері (про долю письменника);
- Вебліографічних міні-довідник «Маленький принц в кіно і театрі»;
- Буклет-вояж «Земне життя« Маленького принца »(пам'ятники і музеї);
- Z-карта «Роза для принца» (троянда в історії і міфології);
-Ліфлет-Рекомендація «Вчимося малювати» (поради початківцям
художникам по зображенню тварин ».
- Карусель ілюстрацій «У кожного свій Маленький принц» (на основі IT-технології PhotoPeah);
- Буктрейлер по книзі.
Бібліотрансформер присвячений книге 
 «Повесть о настоящем человеке»
Листовка «Книга ювіляр»
Урок воинской слави «Человек а не легенда»
Електроная презентація «На грани возможности»
Буктрелер «А. Мересьев  подвиг настоящего  человека »
Вертуальная виставка «Легенда русского неба»


Немає коментарів:

Дописати коментар